Balkan Basalt


Brokken, gruis en vezels

Grote kans dat het beeld ‘basalt’ een beeld oproept voor dijkverzwaring, kademuren en golfbrekers. Dat is correct, maar hierna wordt vergruisd basalt gebruikt in de infrastructuur, zoals bij treinsporen en asfalt en in de bouw, in beton zoals isolatiemateriaal.

High tech

Basalt kan ook verwerkt worden tot vezels, die weer gretig aftrek vinden in de bouw, militaire-, luchtvaart- en automotive industrie. Denk hierbij aan de toepassing van basalt fibers als producten als bladen van windmolens, lantaarnpalen, scheepsrompen, hoge drukvaten, betonbewapening, speakers en spouwmuren.

CO2 bindend

Basalt wordt op vele plaatsen in de wereld in grote hoeveelheden gevonden. Het is vulkanisch gesteente dat door snelle afkoeling op het aardoppervlak gevormd is. Zoals elk mineraal verweert het, en in dat proces haalt het CO2 uit de lucht en zet dat om kalk. Dat doet het al miljarden jaren en het gaat helemaal vanzelf. Nadeel is dat het proces zeer langzaam verloopt en er dus weinig CO2 wordt opgenomen. Maar als je Basalt vermaalt tot zand en fijner, gaat het veel sneller.

Gemalen Basalt kan zand vervangen. Bijvoorbeeld in de voegen tussen straatstenen, in cement en zelfs in asfalt. CO2 is zuur, en daarom ontzuurt Basalt water en grond, zoals kalk dat ook doet. Zure akkers of grasvelden kunnen daarom met Basaltmeel in plaats van kalk verbeterd worden. Denk aan grote stenen kunnen ook basaltblokken vervangen langs dijken. Om zo water te ontzuren. Nederland heeft genoeg grond – wegen, sporen, bermen – waar Basalt(meel) uitgestrooid kan worden en wereldwijd is er twintig keer meer voorradig dan nodig is om alle CO2-uitstoot te compenseren.

Balkan Basalt

 

Balkan Basalt Sh.p.k. is een Nederlands bedrijf opgericht in 2015 in Albania voor de productie van Basalt. Het hoofdkantoor is gevestigd in het centrum van Tirana, 30 minuten van het vliegveld en accommodaties. Wij zijn perfect bereikbaar. De groeve ligt in Spac,(regio Merdita) dicht bij de stad Reps.